Jedzenie z dowozem do domu a zagrożenie epidemiologiczne

W czasie, kiedy piszemy ten artykuł w Polsce odnotowujemy kolejne przypadki zachorowania na COVID-19, na razie jedyną formą ustrzeżenia się przed zarażeniem jest pozostanie w domu. Zarówno rząd jak i specjaliści zalecają pozostanie w domu, ma to ograniczyć ilość zachorowań i przyczynić się do szybszego pokonania wirusa Covid – 19.

Części społeczeństwa oczywiście nie może sobie na to pozwolić, praca, służba uniemożliwia pozostanie w domowym zaciszu i przeczekanie tego groźnego okresu.

Nie mniej jednak młodzież i ludzie starsi mogą skutecznie ograniczyć w ten sposób ryzyko infekcji.

Na przeszkodzie jest kilka problemów, które trudno ominąć, przy próbie skutecznego izolowania się w domu, jednym z nich jest zdobycie świeżego smacznego pożywienia. Rodacy często w takich wypadkach robią zapasy i z nich starają się przygotowywać posiłki, jak wiemy na dłuższą metę nic nie zastąpi samodzielnie przygotowanych posiłków, jednak wybranie się po zapasy też jest ryzykowne.

Pozostaje więc zamawianie gotowych posiłków do domu lub pracy.

bezpieczne zamawianie jedzenia

Gdzie i jak zamawiać bezpiecznie?

Większość serwisów oferujących jedzenie z dowozem odnotowuje wzrost sprzedaży, zatem ludzie już zdążyli się przekonać do takiej formy zdobywania jedzenia i wybierają ją tym bardziej ochoczo w dobie aktualnego kryzysu związanego z COVID-19.

Warto zamawiać posiłki z takich miejsc, które gwarantują bezpieczeństwo, a oferowane jedzenie jest przygotowywane z zachowaniem wszelkich norm sanitarnych. Serwisy do zamawiania jedzenia z dowozem takie jak smacznieiszybko.pl zapewniają o wysokiej jakości posiłków. Nie mniej jednak należy zawsze upewnić się czy restauracje współpracujące z serwisami mają odpowiednie pozwolenia, przestrzegają normy i mają dostęp do świeżych produktów.   

Należy zwrócić uwagę jak sprawnie i w jakich warunkach transportowane jest do naszych domów zamówione jedzenie. Odpowiednie sterylne opakowanie i transport zgodny z wymogami higieny to podstawa.

Kontakt ze sprzedawcą to też potencjalne źródło zakażenia, zatem należy ograniczyć go do minimum.

Część restauracji już akceptuje płatności realizowane przy odbiorze za pomocą terminala płatniczego, ograniczając w ten sposób do minimum kontakty sprzedawca – klient. Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest wcześniejsze uregulowanie płatności online na przykład przelewem płatniczym. Wspomniany wcześniej portal do zamawiania jedzenia z dowozem Smacznieiszybko.pl oferuje możliwość założenia konta użytkownika dzięki temu bardzo łatwo można złożyć i opłacić zamówienie, przy pomocy kilku form płatności.

Aby jeszcze skuteczniej ograniczyć kontakt z dostawcą możecie zapytać o możliwość pozostawienia przesyłki w umówionym miejscu.

Taka procedura zamówienia jedzenia z dowozem może skutecznie ograniczyć ryzyko przeniesienia wirusa.

Stan jaki obecnie obserwujemy w naszym kraju zapewne skończy się, wszystko wróci do normy jednak pewne przyzwyczajenia warto zachować i stosować je nadal, aby ustrzec się na przyszłość.

Na pewno nie wyczerpaliśmy tego tematu w całości, chcieliśmy jedynie wskazać Wam ten problem i przekazać abyście uważali na siebie i bezpiecznie zamawiali jedzenie.

Jakie są Wasze przemyślenia związane z obecną sytuacją? Jakie jeszcze porady możecie przekazać, aby skutecznie ograniczyć ryzyko zachorowania przy zamawianiu jedzenia? Piszcie śmiało!